volejbalový klub jihostroj české budějovice
Preview 10. 1. 2021

Souboj o první místo! V pondělí hostíme v TV utkání Liberec

Po dlouhé dvacetidenní pauze nás konečně čeká další extraligové utkání. A nebudete to jen tak obyčejný zápas! Do Sportovní haly v pondělí přijede Liberec, který je v tabulce na druhém místě – jeden bod za Jihostrojem. Šlágr kola startuje v 19:30 a sledovat ho můžete na ČT sport.

O soupeři – VK Dukla Liberec

V patnácti zápasech Liberečtí prohráli čtyřikrát, bodově naprázdno ale vyšli jen jedinkrát. V první polovině základní části Severočeši všechny soupeře válcovali 3:0, od 22. listopadu však odehráli deset zápasů, v nichž vyhráli tímto výsledkem pouze jednou proti Kladnu. V ostatních devíti případech vždy ztratili alespoň jeden set. S Karlovarskem (2:3), Odolenou Vodou (0:3) a Ostravou (2:3) dokonce prohráli.

Právě Ostrava byla soupeřem Liberce v posledním kole hraném ve středu. V případě vítězství mohla Dukla vystřídat v čele tabulky Jihostroj, ale této příležitosti se zalekla. V Ostravě přitom měla i dobře nakročeno, když vedla 2:1. Jenže domácí bojovným výkonem výsledek utkání otočili na 3:2. Liberec se tak musel spokojit s jedním bodem a zůstal na druhé příčce UNIQA extraligy. „Víme, že je to v Ostravě těžké, víme, že tady prohrálo Karlovarsko, víme, že Ostrava hraje doma agresivně a my nejsme schopni se na to připravit. Přejeli nás v příjmu a bojovností v poli. Naše pole bylo naopak tragické,“ hodnotil kapitán Dukly Jan Štork.

Právě kvůli porážce v Ostravě bude mít Liberec na jihu Čech ještě větší motivaci. Tým aspirující na titul nebude chtít prohrát dvakrát v řadě. Stejná okolnost vyburcovala svěřence Michala Nekoly i v prvním zápase Liberce s Jihostrojem. V předcházejícím kole totiž Dukla podlehla Karlovarsku 2:3.

Sestava Liberce z posledního zápasu:
T. Kriško, Leikep, M. Kriško, Šulista, Krajčovič, Kovalčuk, libero Kopáček. Střídali: Štokr, Srb, Suda

Kdo oblékl dres soupeře?

Zajímavým příběhem pondělního utkání by mohl být souboj bratří Šulistů. Starší Petr dříve v Jihostroji působil a už samotný souboj proti klubu, ve kterém do velkého volejbalu nakoukl, pro něj bude pikantní. Jeho bratr Daniel však plní v Jihostroji roli čtvrtého smečaře a utkání bude nejspíše přihlížet pouze z lavičky.

V Jihostroji dříve zanechal stopu také současný liberecký univerzál Michal Kriško, jenž svou motivaci proti bývalému chlebodárci ukázal 23 body v posledním vzájemném měření sil. Z kádru Jihostroje v liberecké Dukle působil druhý nahrávač Ondřej Piskáček a v juniorských letech její dres oblékal také kapitán Radek Mach.

Vzájemné zápasy

Liberec je v této sezoně jediný tým, se kterým má Jihostroj pasivní bilanci. V jediném vzájemném zápase v Liberci totiž padl 1:3. Pro Jihočechy to byla první porážka v sezoně, přitom měli možnost ukončit dlouhou sérii bez výhry na palubovce Dukly, která trvala v den zápasu přesně tři roky.

V soubojích s Libercem ve většině případů platí – můj dům, můj hrad. Liberečtí naposledy zvítězili v českobudějovické Sportovní hale 24. dubna 2018 v bojích o bronzové medaile, které díky vítězství 3:2 získali na úkor Jihostroje.

Z tábora Jihostroje

České Budějovice jsou na zápas nažhavené. Liberci mají po prvním vzájemném duelu co oplácet. Dukla je v aktuální sezoně jedním z pouhých dvou přemožitelů Jihostroje. Další okolností také bude, že se jedná o televizní utkání, a právě v tom jediném proti Lvům Praha se Jihočeši neukázali v dobrém světle. Navíc už jen samotný fakt, že se jedná o souboj o první místo v tabulce, je dostatečně motivující.

Dobrým signálem pro Jihočechy byly dva zápasy ve Vídni proti národnímu týmu Rakouska, kterými vyplnili dlouhou zápasovou pauzu. Svěřenci Reného Dvořáka oba duely vyhráli – první 3:0 a druhý 4:1. I přes jednoznačné výsledky jsou trenéři přesvědčeni, že se jednalo o dobrý test a mužstvo je díky němu na pondělní utkání skvěle nachystáno. Leden bude klíčový měsíc pro konečně umístění v tabulce po základní části, a právě duel s Libercem bude velmi důležitou bitvou.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze