volejbalový klub jihostroj české budějovice
Preview 5. 4. 2021

Finále je tu! Obhajobu titulu začínáme v úterý na palubovce Karlovarska

Po nedohrané minulé sezoně vyráží Jihostroj za obhajobou mistrovského titulu z roku 2019! V play-off jsme zatím ani jednou nenarazili, ve finále se však chystá souboj proti nejlepšímu týmu po základní části – Karlovarsku. Finálové bitvy odstartují v úterý na hřišti soupeře. Utkání sledujte od 19:05 na stanici ČT sport!

Finálový soupeř – VK ČEZ Karlovarsko

V základní části mělo Karlovarsko stejně bodů jako Jihostroj (55), avšak jeden vyhraný set navíc rozhodl ve prospěch Západočechů, kteří díky tomu začínají finálovou sérii na své palubovce. Ještě než se Karlovarsko dostalo do finále, muselo přejít ve čtvrtfinále přes Kladno, které dokázalo suveréna základní části potrápit. Kvalita však byla na straně Karlovarska, které nakonec vyhrálo všechny zápasy v sérii – 3:0 (3:2, 3:1, 3:1).

V semifinále narazili Karlovarští na Lvy Praha, kteří skončili po základní části na čtvrtém místě. První zápas na svém hřišti Karlovarsko zvládlo přesvědčivě 3:0, ve druhém duelu ale padlo na palubovce Lvů 1:3. Od té chvíle se očekávala vyrovnaná série, ale Karlovarsko nepřipustilo drama. Třetí zápas vyhrálo 3:0 a ve čtvrtém utkání bylo lepší i v hale Lvů – 3:1. „Fungovala nám neuvěřitelně obrana – to domácí to malinko zlomilo a nás dotáhlo do vítězného konce,“ hodnotil trenér Jiří Novák.

Cestou do finále extraligy tak Karlovarsko absolvovalo o jeden zápas více než Jihostroj a před finále mělo o tři volné dny méně. I tak byl ovšem šestidenní odpočinek hráčů Karlovarska dostatečný a stihli se na Jihostroj pečlivě připravit. „Trénujeme různé variace servisů a počítáme s tím, že soupeř podává také výborně, a proto se intenzivně věnujeme i přihrávce,“ prozradil pro klubový web Karlovarska asistent trenéra Zdeněk Sklenář.

Sestava z posledního zápasu:
Patočka, Indra, Wiese, Wilson, Keemink, Vašina, libero Pfeffer. Střídali: Římal, Lux

Kdo oblékl dres soupeře

Z hráčů Karlovarska v minulosti dres Jihostroje nikdo neoblékl. Českobudějovické prostředí ale dobře znají členové vedení klubu, kteří za Jihostroj nastupovali. V Českých Budějovicích dříve působili jak předseda Jakub Novotný, tak manažer Ondřej Hudeček a hlavní trenér Jiří Novák.

Mezi hráči současného kádru Jihostroje najdeme dva bývalé hráče Karlovarska. Smečař Marek Zmrhal hrál v západočeském klubu do konce sezony 2018/19, než přišel do Jihostroje. Kapitánem Karlovarska byl ještě v minulé sezoně univerzál Filip Rejlek. Rodákem z Karlových Varů je druhý nahrávač Ondřej Piskáček.

Vzájemné zápasy

Domácí prostředí hraje velkou roli, a tak není divu, že oba týmy ovládly své domácí zápasy. Nejprve Jihostroj prohrál na palubovce Karlovarska 1:3. Skvělou formu měl v tomto zápase Vašina s Indrou, kteří si připsali po 21 bodech, a dotáhli domácí k vítězství. Jihostroji nestačilo ani 24bodové představení Schoutena.

Odveta se hrála v Českých Budějovicích, které na své palubovce předvedly parádní týmový výkon, díky kterému zvítězily 3:1. Výjimečně nevynikal žádný z univerzálů, ale trio Stoilovič–Michálek–Ondrovič si připsalo po čtrnácti bodech. Výjimečný zápas odehrál zejména slovenský blokař Ondrovič, který si připsal hned osm bloků. Žádný jiný hráč Jihostroje neměl v jednom zápase více. Na utkání nevzpomíná rád Radek Mach, který si během něj nešťastně zlomil kotník. Pro finálové boje už ale bude připraven.

Jihostroj poslední tři extraligové zápasy na palubovce Karlovarska prohrál. Naposledy zvítězili Jihočeši v hale Karlovarska 10. března 2018 v tie-breaku 3:2. Karlovarsko vyhrálo na jihu Čech jediný zápas minulé sezony – 3:2.

Z tábora Jihostroje

Na postup do finále stačilo Jihostroji pouhých šest zápasů play-off, stejně jako při posledním titulu z roku 2019. V extraligovém finále se ale podobně rychlá záležitost jako ve čtvrtfinále a semifinále play-off rozhodně nedá očekávat. Týmy Jihostroje i Karlovarska v celé sezoně ještě neprohrály v domácí hale, což je obdivuhodný výkon. Série navíc začíná na palubovce soupeře, který tak má o něco větší šanci odstartovat finále vítězstvím, a případnou výhodu domácího prostředí by měl i v pátém zápase.

Jihostroji se v základní části nedařily venkovní zápasy proti celkům z popředí tabulky, v play-off však protrhl smůlu na palubovce Liberce. „Tam jsme si dokázali, že i venku umíme vyhrát. Takže my se venkovních zápasů nebojíme a musíme smůlu v hale soupeře protrhnout znovu i proti Karlovarsku,“ říká asistent trenéra Tomáš Skolka. Jihostroj po vyhraném semifinále s Libercem odpočíval devět dní. Hráči si užili krátké volno, pak už následovaly tréninky v posilovně, v hale i pečlivé taktické porady. Touha týmu získat jedenáctý pohár je obrovská.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze