volejbalový klub jihostroj české budějovice
Preview 27. 2. 2022

Jihostroj hostí Prahu. Fanoušci budou moci přispět na podporu Ukrajiny

Týden po triumfu v Českém poháru se Jihostroj vrací do extraligového kolotoče. V pondělí od 17 hodin přivítá Lvy Praha, se kterými přijedou i ukrajinští hráči Valerij Todua a Ivan Pliasecký. Dorazit má jako divák i Dmytro Dogopolov z Příbrami, další z ukrajinských hráčů.​ Klub během televizního utkání vyjádří podporu jejich vlasti.

ZÁPAS SLEDUJTE ŽIVĚ NA ČT SPORT


O soupeři: VK Lvi Praha

Pražané jsou v tabulce extraligy na pátém místě a mají zajištěnou účast ve čtvrtfinále play-off. Pátá pozice ale nekoresponduje s cíli Lvů, kteří by rádi patřili mezi špičku UNIQA extraligy. Kromě výrazně odkočené dvojice Jihostroj–Karlovarsko jsou před Prahou ještě Kladno (42 bodů) a Příbram (40 bodů). Se svými 36 body by se tak Lvi ani v případě tříbodového vítězství ve Sportovní hale nedotáhli na vedoucí čtveřici.

Praha ukázala, že umí překvapit silné soupeře, naopak ale dokáže ztratit body proti týmům z dolních pater tabulky. Na konci ledna Lvi porazili Karlovarsko 3:1, čímž pomohli Jihostroji zpět do čela extraligové tabulky. Následně Praha vybojovala vítězství 3:2 v Příbrami a výsledkem 3:0 si poradila s Odolenou Vodou. Jenže v posledním kole si nečekaně body z UNYP arény odvezlo Ústí nad Labem, které zvítězilo v Praze 3:2.

Zatímco Jihostroj sváděl těžké boje v rámci Final Four Českého poháru, Praha odpočívala. V pondělí je čeká zápas po dlouhé šestnáctidenní pauze! Trenér Pomr pečlivě sledoval výkony Jihostroje především ve finále Českého poháru. „Mají vynikající příjem a v poslední době zlepšili i servis. Jejich doménou je mezihra a obrana v poli. Řekl bych šikovnost. Nebude jednoduché složit míč. Chce to trpělivost. Musíme být důrazní a přesní,“ prozradil v rozhovoru pro Pražský deník.

Sestava Prahy z posledního zápasu:
Nedeljkovič, Janouch, T. Kriško, Todua, Mihajlovič, Smith, libero Moník. Střídali: Pliasecký, Vodička, Toman

Vzájemné zápasy

Jihostroj sehrál nejvíce zápasů v této sezoně právě s Prahou. Týmy se utkaly dvakrát už v přípravném období, během sezony se už chystají na čtvrtý vzájemný duel! První extraligové utkání mezi Českými Budějovicemi a Prahou v této sezoně se odehrálo na konci listopadu v pražské UNYP aréně, kde Jihostroj zvítězil 3:1.

V živé paměti pak oba týmy mají čtvrtfinálovou sérii v rámci Českého poháru, která se uskutečnila teprve před měsícem. První duel domácí pohárové soutěže vyhrál Jihostroj v Praze 3:2, když v zápase vedl už 2:0 na sety, ale nakonec musel vítězství vybojovat až v tie-breaku. Odvetné utkání ve Sportovní hale zvládl Jihostroj vyhrát s klidnějším průběhem 3:1 a postoupil do Final Four Českého poháru.

Z tábora Jihostroje

Před týdnem se Jihostroj radoval z velkého úspěchu, kterým je zisk Českého poháru po krásném finálovém zápase s Karlovarskem. Na rozdíl od Lvů, kteří jsou odpočatí díky dlouhé zápasové pauze, tak Jihočeši sehráli náročné zápasy. „Nesmíme slavit moc dlouho. Vždycky po takovém úspěchu hlavy vypnou a my musíme znovu přeřadit na ligovou soutěž. Hrajeme o celkové umístění po základní části, kde nás čekají ještě tři zápasy. Máme před sebou těžký zápas doma s Prahou, která teď odpočívala a bude nás chtít porazit. Musíme se připravit dobře fyzicky i psychicky. Naštěstí hrajeme až v pondělí, takže bude dost času na přípravu,“ řekl bezprostředně po vítězném finále kouč René Dvořák.

S Karlovarskem bojují českobudějovičtí volejbalisté na dálku v každém kole o průběžné vedení v UNIQA extralize. Karlovarští už svůj zápas 20. kola úspěšně odehráli v sobotu, když jednoznačně přetlačili Ostravu 3:0. Nyní je na tahu Jihostroj, který musí v televizním utkání zdolat Prahu za tři body, aby si udržel první místo v tabulce.

Jihostroj podpoří Ukrajinu

Již v sobotním prohlášení daly extraligové kluby jasně najevo svůj postoj k aktuálnímu dění na Ukrajině. „V rámci televizního utkání chceme vyjádřit podporu Ukrajině a jejím statečným lidem, kteří čelí brutální vojenské invazi ze strany Ruské federace. V mužstvu Lvů působí náš bývalý hráč Valerij Todua a také další Ukrajinec Ivan Pliasecký, kteří prožívají kvůli válce ve své vlasti těžké časy. Během utkání budou moci fanoušci přímo na místě finančně přispět na pomoc válkou sužované Ukrajině. To je minimum, které v současné době můžeme udělat,“ říká generální manažer Robert Mifka.

Přispět Ukrajině můžete i vy. Přikládáme číslo účtu organizovaného Zastupitelským úřadem Ukrajiny v České republice. Libovolnou částkou můžete Ukrajincům přispět na nákup obranného materiálu.

Číslo účtu: 304452700/0300


QR kód pro komfortnější zadání platby:


Od pondělního utkání již bude v provozu dětský koutek.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!