volejbalový klub jihostroj české budějovice
Ohlasy 27. 3. 2022

VIDEO: Věřili jsme sami v sebe, pochvaluje si Sedláček

Jihostroj v prvním čtvrtfinálovém utkání porazil Ústí nad Labem bez ztráty setu. Vyhrál tak už jednatřicátý vzájemný zápas v řadě! „Nesmíme ale Ústí podcenit, chyběli jim hráči základní sestavy,“ uvědomuje si Oliver Sedláček.

Vítězství se nerodilo snadno a Ústí nad Labem na samém začátku utkání dokonce vedlo. Jihostroji chvíli trvalo, než se dostal do obvyklého tempa a herní pohody. „Provází nás to celou sezonu. Řešili jsme na poradě, že může na začátku play-off přijít nervozita a chyby, takže jsme s tím počítali a nezaskočilo nás to. Pak už jsme se rozjeli a šlapalo nám to,“ hodnotí mladý českobudějovický blokař Sedláček.

Podobně viděl situaci hlavní kouč René Dvořák. „Na začátku nám trochu zatvrdly nohy. Bylo to vidět při obraně v poli, kdy jsme nedělali všechno tak, jak bychom měli. Z toho pramenila bodová ztráta. Opřeli jsme se o dobrý servis, který nás vrátil do hry. Celý první set už jsme díky tomu vedli,“ tvrdí zkušený šéf střídačky Českých Budějovic.

Jihočeši nakonec vyhráli první set 25:19. Zbývající průběh zápasu kontrolovali a vyhráli první utkání série 3:0. Oliver Sedláček však nesouhlasí s tím, že šlo o jednoduchý zápas. „Musím říct, že jsme nevyhráli snadno, byl to těžký zápas. Jsem rád, že nás neovlivnilo poslední prohrané přátelské utkání. Nezalekli jsme se toho, věřili v sami sebe a dotáhli jsme zápas do vítězného konce,“ usmívá se reprezentační blokař, který vysmekl poklonu šikovnosti ústeckého týmu při hře v poli.

Postupem času byl Jihostroj stále jistější při útočných akcích, a právě Sedláček s nahrávačem de Amem si dovolili i odvážné kousky na středu sítě. „Pokud tým vede o tři čtyři pět bodů, tak si potom dovolí víc. Když souhra vychází, tak to vypadá hezky,“ pochvaluje si. Trenér Dvořák přesto sahal často k oddechovému času, aby udržel své hráče v plné koncentraci. „Byly to úseky, kdy jsem nechtěl nechat Ústí rozjet. V těchto zápasech nikdy nevíte, kdy se soupeř utrhne a udělá bodovou šňůru. Celý zápas se pak může změnit,“ vysvětluje kouč.

Ústečtí přijeli na jih Čech s okleštěnou sestavou. „Co jsem slyšel, tak Ústí má nemocné dva hráče, takže muselo hrát se sestavou, jaká mu zbyla,“ říká René Dvořák, jehož tým pojede v úterý do Ústí nad Labem opět v roli favorita. „Může to být výhoda i nevýhoda. Nesmíme Ústí podcenit. Chyběli jim hráči ze základní sestavy, tak uvidíme, jak nastoupí v příštím zápase. Musíme solit do servisu a bojovat,“ zamýšlí se Oliver Sedláček nad druhým zápasem čtvrtfinále.

V Ústí nad Labem se Jihostroji hraje výborně, což potvrzuje dlouhodobá bilance. „Pravidelně tam vítězíme 3:0, nicméně hala je trochu atypická – hodně světlá. Hrajeme čtvrtfinále, takže očekávám velmi těžký zápas. Ústí nám určite nedá nic zadarmo. Jsou to velcí bojovníci, hrají dobře v obraně. Musíme podat opět stoprocentně koncentrovaný výkon, abychom zvítězili,“ ví René Dvořák, který bude v sestavě pravděpodobně stále postrádat nemocného Ondřeje Piskáčka. Do českobudějovické Sportovní haly se série vrátí v pátek 1. dubna.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 17. 4. 2024

Jihostroj fantasticky zvládl první finále v Praze a vede 1:0

Rozhovor 17. 4. 2024

Zápas? V očích mám vždy oheň a z uší mi jde kouř, říká Okolić