volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 26. 5. 2023

Jihostroj je klub, kde se můžu v kariéře posunout, těší se Balabanov

Urostlý levoruký smečař Kaloyan Balabanov udělá poprvé v kariéře krok mimo rodné Bulharsko. Při rozhovoru z něj natěšenost a touha uspět s Jihostrojem doslova srší. „Sice nám sotva skončila sezona, ale já už se do Českých Budějovic opravdu moc těším,“ vypráví 24letý bojovník.

Kdy došlo k vašemu prvnímu kontaktu s Jihostrojem?
Bude to teprve zhruba měsíc. Měl jsem tři další nabídky z různých zemí. Pečlivě jsem zvažoval všechny alternativy, ale nakonec jsme se s mým agentem rozhodli, že Jihostroj je pro mě nejlepší možnost se v kariéře posunout dál. Vím, že úroveň české extraligy je velmi vysoká a Jihostroj v ní patří mezi nejlepší a dlouhodobě nejúspěšnější kluby.

Sledoval jste finálové zápasy Jihostroje?
Když o mě Jihostroj projevil zájem, tak jsem koukal na zápasy finále play-off proti Praze. Boj o titul bohužel nevyšel, ale příští sezona bude jiná! (úsměv)

Celou dosavadní kariéru jste strávil v Bulharsku. Co očekáváte od angažmá v Česku?
Myslím, že o sobě můžu říct, že jsem bojovník. Možná zpočátku nebude snadné se adaptovat na českou extraligu, ale můžu vám slíbit, že pro to udělám všechno. Nemám osobní cíle, ale pouze týmové. Chci s Jihostrojem vyhrát všechny soutěže, do kterých se zapojíme.

S bulharským Burgasem jste se rozloučil mistrovským titulem a byl jste dokonce vyhlášen MVP rozhodujícího finálového zápasu. Jak na Bulharsko budete vzpomínat?
Poslední sezona byla úžasná. Do play-off jsme vstupovali s dvaceti výhrami v řadě po základní části. Přesto nás nikdo nefavorizoval, nikdo si nemyslel, že můžeme jít až do finále play-off a vyhrát ho. Jsem rád, že jsme jim to vyvrátili. Rád na sobě pracuju, ať už po volejbalové nebo osobnostní stránce. Myslím, že zvlášť poslední sezona mi v tomto směru dala hodně. Děkuju Bulharsku, že ze mě udělalo hráče a člověka, jakým jsem teď.

Jaké jsou vaše volejbalové přednosti a na čem byste naopak chtěl zapracovat?
Moje nejsilnější dovednosti jsou příjem a blok. Myslím, že i můj útok je slušný. Na čem chci zapracovat, to je určitě servis.

Navštívil jste už někdy Českou republiku?
Nikdy předtím jsem v České republice nebyl. Už se k vám ale moc těším, určitě navštívím zajímavá místa, kterých je v Česku hodně.

Kdy dorazíte do Česka? Budete se stěhovat i se svou ženou?
Čekám, až se dohodneme s vedením klubu, kdy začne příprava na sezonu a kdy mám přiletět. Sice nám sotva skončila sezona, ale já už se do Českých Budějovic opravdu moc těším. Pojede se mnou moje žena, kterou budu mít většinu času po svém boku.

Jakou máte přezdívku, kterou vás mohou fanoušci a spoluhráči oslovovat?
Moji přátelé mi říkají „Kala“ nebo „Koko“. Někdy mě oslovují i odvozeninou z mého příjmení „Balabanka“. (smích)

Představení Kaloyana Balabanova

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále