volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 29. 9. 2019

Nadšení lidí chceme udržet, říká prezident Jan Diviš

Od roku 2000 ovládli extraligu celkem desetkrát. Naposledy zvedli mistrovský pohár nad hlavu letos v květnu. Teď už ale volejbalisté českobudějovického Jihostroje míří do další sezony v nejvyšší domácí lize. K tomu budou Jihočeši obhajovat i prvenství v Českém poháru a navíc je čeká evropská Liga mistrů. A cíle Jihostroje pro nadcházející sezonu? Na české scéně nemohou být jiné než ty nejvyšší. „Chceme opět patřit mezi domácí špičku,“ hlásí pár dní před startem volejbalové extraligy prezident Jihostroje Jan Diviš. O čem dalším ještě šéf klubu mluvil?

O změnách v kádru

Nepsané sportovní pravidlo říká, že vítězná sestava se nemění. V případě českobudějovických volejbalistů to zase tak neplatí. Pár jmen přeci jen vedení klubu po minulém úspěšném ročníku v kádru obměnilo. A rychle, několik týdnů po zisku desátého titulu, byl „nový“ Jihostroj kompletní. „Věděli jsme, že musíme v podstatě řešit pouze změny na postu přijímajícího smečaře. Trenéři proto vytipovali více variant, nakonec jsme se shodli na bulharském smečaři Martinu Mechkarovovi a Marku Zmrhalovi. S oběma jsme se celkem rychle dohodli. Tato dvojice nahradí Jirku Kraffera, který odchází na hostování do Příbrami, a Maxe Staplese, který bude hrát v Innsbrucku,“ popisuje Diviš změny s tím, že místo druhého nahrávače Filipa Kupilíka bude dres Jihostroje nově oblékat další mladík, 20letý Ondřej Piskáček. Nejdůležitější postava týmu však v Budějovicích zůstává i nadále. Nejlepší nahrávač ligy Španěl Miguel De Amo se už připojil k týmu. 

O Lize mistrů

Českobudějovický celek se představí v prestižní soutěži po dvou letech. A protože je tuzemský mistr rovnou nasazen do základních skupin, musí až do října čekat na své soupeře. Ty určí předkola. „Věřím, že jsme schopni získat i skalpy evropských týmů a postoupit do jarních bojů. Kvalitu týmu máme, teď potřebujeme jen podporu plné haly. Na tyto zápasy se už opravdu těším,“ říká šéf budějovických volejbalistů. Ti navíc dostali výjimku a mohou tak mezinárodní soutěž hrát ve své domácí sportovní hale. Tam na Jihostroj tak čekají minimálně tři domácí duely. 

O trenérském týmu

Hlavním trenérem i nadále zůstává René Dvořák, kterému bude asistovat Tomáš Skolka. O statistické údaje ze zápasů se bude dál starat Adam Šimonek, o fyzioterapii pak Andrea Veselá. Novou tváří realizačního týmu je Jakub Kalus. Po letech má Jihostroj svého kondičního trenéra. „Zvažovali jsme to delší čas,“ vysvětluje Diviš. „Problémem v Česku je ale najít toho pravého. Tato odbornost se teprve ve volejbalovém vrcholovém prostředí rodí. Až nyní jsme se smluvně dohodli na spolupráci s kondičním trenérem, který splňuje naše předpoklady, a doufám, že to bude mít požadovaný efekt. Kondiční trenér by v koordinaci s hlavním trenérem René Dvořákem měl optimálně připravit hráče po fyzické stránce, zapojit ideálně kompenzační cvičení a tím předcházet i únavovým zraněním,“ doplňuje prezident. 

O divácích

Tři finálové zápasy proti Liberci nalákaly na přelomu dubna a května do sportovní haly tisíce diváků. Na lístky se stála fronta, utkání byla ihned vyprodaná. Zdá se, že zájem o vrcholový volejbal v Českých Budějovicích stoupá. Úkolem vedení Jihostroje teď bude, aby takové nadšení udrželo. „Chceme i nadále bavit naše fanoušky kvalitní hrou. To je samozřejmě základní podmínka, jak přilákat fanoušky. Vedle herní profesionality chci, aby z týmu byla cítit slušnost a radost. K tomu můžeme přidat i trochu teatrálnosti jako předvádí například Petr Michálek, Valerij Todua nebo Miguel de Amo. A máme tu zábavu, kterou chceme předvádět divákům všech věkových kategorií,“ přeje si prezident Jan Diviš. 

zdroj:  Sport.idnes.cz, Autor: Petr Lundák, Mafra

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze