volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 24. 2. 2019

Dukla Liberec nás vystřídala v čele tabulky

Ani ne za týden se střetává Dukla s Jihostrojem v dalším velmi důležitém utkání. Minulý týden v nedělním semifinále ČP v Kutné Hoře dokázal Jihostroj těsně zvítězit v pětisetové bitvě 3:2 (17,22,-21,-27,12) a postoupit do finále, kde si snadno poradil s Kladnem 3:0 a získal druhou nejcennější trofej v naší republice. Nyní oba aktéry čekal nelítostný boj o průběžné vedení v UNIQA extralize mužů. V případě, že by se Dukle dnes podařilo zvítězit za tři body, vystřídala by Jihostroj na vedoucí pozici a vybojovala si lepší výchozí pozici pro play-off, které se kvapem blíží. Na dnešní utkání přišlo do liberecké sportovní haly Dukly opravdu velké množství diváků. Diváky čekal atraktivní souboj dvou titánů, ve kterém se nakonec podařilo Dukle zvítězit 3:0 a po deseti kolech Jihostroj vystřídat na výsluní mužské UNIQA extraligy.

VK Dukla Liberec – VK Jihostroj České Budějovice 3:0 (25:19, 25:20, 25:21)

Sestavy:

Domácí: Biernat, Pietruczuk, Holubec, Štokr, Grut, Veselý, libera Kopáček, Kunc. Střídali: Indra, Srb

Hosté: Mach, Křesťan, Fila, Todua, De Amo, Michálek, libero Kryštof. Střídali: Ondrovič, Kraffer, Kupilík, Šotola

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Takovéto utkání jsem dnes očekával, protože vím, jaké to je vyhrát pohár a najít motivaci po oslavách do dalšího těžkého zápasu. Musím říct, že jsme dnes hráli výborně, vycházelo nám v podstatě skoro všechno. Budějovice nám to usnadnily tím, že na jejich straně dnes bylo neuvěřitelné množství chyb. Jsem rád, že jsme se dostali na první příčku a pokusíme se ji udržet po zbylé zápasy. Potom můžeme mít dobrou pozici do play-off.

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): Dnes jsme odvedli koncentrovaný výkon. Myslím si, že jsme Budějovice přehráli ve všech činnostech. Hlavně bych chtěl dnes poděkovat fantastickým divákům, protože nám vytvořili skvělou kulisu.“

Hosté:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): První set jsme si nechali ujet hned od začátku. Od druhého setu jsme hráli na ztrátu výborně stejně jako Liberec. Vypracovali jsme si několik bodovek, které se nám nepodařilo proměnit v bod, a to nás stálo nějaký lepší výsledek. Myslím si, že kdyby se nám podařilo složit aspoň třetinu těch bodovek, co jsme si dokázali vybojovat, tak by to určitě neskončilo 3:0.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): Dnes nás přehrál Liberec  určitě na servisu, hrál razantně. My jsme naším servisem moc neškodili, měli jsme to těžší i na přihrávce. Bylo vidět, že Liberec má větší šťávu, je víc nabuzený než my, bohužel. Podle mě jsme nejvíc ztráceli v balonech zadarmo a chycených míčích, protože to, co jsme pochytali, tak jsme potom už neuhráli a nezískali body. Tam byl obrovský rozdíl, protože těch balonů bylo 10, 12, 15 - možná - a to se samozřejmě ve volejbale musí proměňovat.“

Popis utkání:

Do utkání lépe vkročili hráči Dukly. Již za stavu 3:1 po signálu středem se ujímají dvoubodového vedení (Jakub Veselý). Další plusový bod přidává blokem Jakub Veselý a za stavu 4:1 si žádá trenér Jihostroje René Dvořák svůj první oddechový čas. Po něm se hra obou celků vyrovnává a až když Bartosz Pietruczuk zaznamenává bod přímo z podání, Dukla odskakuje o čtyři body a máme tu druhý oddechový čas hostů. Ani tento odpočinek nezastavuje s chutí hrající Duklu. Nepřesná nahrávka nahrávače Jihostroje Angela De Amo končí v autu (15:9) a neuvěřitelně tvrdá smeč Honzy Štokra posílá domácí do sedmibodového vedení (18:11). V závěru setu hosté prostřídali sestavu, ale ztrátě setu již nezabránili. První setbol utkání přichází po nečekané smeči domácího nahrávače (24:18 - Mateusz Biernat). Marek Šotola první setbol domácích odvrací důraznou smečí, ale druhý si již domácí volejbalisté pohlídali a velmi snadno získávají první sadu.

Druhý set začal velmi vyrovnaně. Obě družstva se střídala v jednobodovém vedení až do stavu 9:9. Po ojedinělé chybě domácích na útoku, se podařilo hostům poprvé dnes odskočit o dva body (9:11). To nenechává v klidu trenéra Dukly Michala Nekolu, který ihned zastavuje hru oddechovým časem. Po odpočinku hosté přidávají další bod dobře postaveným blokem (9:12 - Radek Mach). Vedení hosty ale dlouho netěší. Dva slepené bloky domácího nahrávače Mateusze Biernata srovnávají na 12:12 a je opět vyrovnáno. Hosté dnes nečekaně kazí na útoku a tím dovolují Dukle snadno bodově odskočit na 17:15 (14:13 – do autu Marek Šotola, 17:15 - Valerii Todua další aut, tentokrát signálem středem). Koncovka setu již patřila Dukle, která využila zaváhání čerstvého vítěze ČP a po chytré smeči o konečky prstů (Andrej Grut) zvyšuje na 19:16. Další nekompromisní smeč po chyceném míči Honzy Štokra posílá Duklu do čtyřbodového vedení za stavu 20:16. Andrej Grut je dnes při chuti a dokáže bodovat ze všech postů na hřišti, další chycený míč v bod proměňuje z pipe (22:17) a domácí již vedou o krásných pět bodů. Setbol v druhé sadě na sebe nenechává dlouho čekat. Ten přichází po zkaženém podání Jihostroje (24:19 - Radek Mach). Ale i Dukla kazí své podání a druhý set nám pokračuje. Až dobře sehraný signál středem (Jakub Veselý) nám druhou sadu ukončuje a Dukla se ujímá vedení 2:0 na sety.

Úvod třetí sady byl ještě vyrovnanější jak úvod druhého setu. Opět k vidění byl volejbal té nejvyšší úrovně. Hosté se snažili se zápasem ještě něco udělat a překonávali se v poli, ale na Duklu to přesto nestačilo. Nevynucená chyba nahrávače hostů (nahrávka daleko za hlavní kůl na Kraffera, který míč nedostihl) posílá Duklu do nepatrného vedení 13:11. Po neuvěřitelných zákrocích v poli druhého libera Dukly (Tomáš Kunc) se domácí smečař (Jan Štokr) nemýlí a o blok hostů zvyšuje na 17:14. I přes tříbodové vedení hosté pokračují v obětavé hře, která je vidět i na straně Dukly, jsme svědky nevídaných a moc pěkných výměn. Hostům se podařilo snížit na rozdíl jediného bodu (20:19), protože míč domácímu hráči propadl mezi prsty. Ale ani to domácí nezastavilo. V koncovce přicházejí dvě nevynucené chyby Jihostroje na útoku (23:20 – Petr Michálek po lajně do autu, 24:20 – Petr Michálek zřejmě smeč do anténky), které darují Dukle několik mečbolů. První mečbol si kazí Dukla sama smečí do autu, ale druhý již proměňuje Bartosz Pietruczuk tvrdou smečí z hlavního kůlu do ostré diagonály a Dukla vítězí 3:0 na sety a dostává se dvě kola před koncem do čela průběžné tabulky UNIQA extraligy mužů.

Autor: VK Dukla Liberec

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze