volejbalový klub jihostroj české budějovice
Preview 26. 11. 2021

Znovu o čelo tabulky: V sobotu přijede Odolena Voda

Jihostroj čeká další zápas o průběžné první místo v UNIQA extralize. Soupeřem bude Odolena Voda, která je na čtvrtém místě tabulky a v případě vítězství by se bodově dotáhla na Jihostroj. Utkání ve Sportovní hale začíná v 18 hodin.


O soupeři: AERO Odolena Voda

Od Odolky se nečekal útok na nejvyšší místa v extralize a podle toho také vypadaly její první zápasy. Doma s Karlovarskem prohrála 1:3 a v Ústí nad Labem podlehla 0:3. Ve třetím kole ale AERO překvapilo vítězstvím 3:1 nad Prahou a od té chvíle poznalo porážku pouze jednou – 2:3 ve Zlíně. Odolena Voda porazila Příbram (3:2), Beskydy (3:0), Ostravu (3:0), Kladno (3:0) a Brno (3:1). Během této vítězné série si připsala ještě další dvě výhry nad Beskydami v rámci Českého poháru (3:0 a 3:1).

Odolena Voda se tak po devíti odehraných zápasech vyhoupla na čtvrtou příčku a vedoucí trojici ve složení Jihostroj, Karlovarsko a Příbram má na dohled. Naposledy se AERO představilo v pondělním televizním utkání na palubovce Brna. Přestože Odolka prohrála první set, dokázala utkání otočit, a nakonec brala tři body za výhru 3:1.

Výraznou osobností týmu trenéra Martina Kopa je nahrávač Matyáš Démar, který je kapitánem mužstva. Pátým nejvíce bodujícím hráčem celé UNIQA extraligy je univerzál Martin Hladík a k nejlepším blokařům soutěže patří Thomas Carmody. Americký volejbalista je s 26 bloky třetím nejlépe blokujícím hráčem extraligy. Odolena Voda má na soupisce také Kanaďana Gabriela Chancyho, takže univerzál Jihostroje Casey Schouten nastoupí podruhé v řadě proti svému krajanovi.

Sestava Odoleny Vody z posledního zápasu:
Horák, Démar, Chevalier, Carmody, Hladík, Shchadilov, libero Hadrava. Střídali: Chancy, Ribom, Saada

Vzájemné zápasy

Odolena Voda s Jihostrojem už řadu sezon nevyhrála. Od roku 2012 ztratily České Budějovice ve vzájemném duelu pouze dvakrát jeden bod a v obou případech se hrálo na palubovce Odoleny Vody. V březnu 2015 vyhrál Jihostroj na Odolce 3:2 a až v pátém setu zvítězil také 19. listopadu 2016. Ve všech ostatních vzájemných duelech brali Jihočeši plný počet bodů.

V minulé sezoně vyhrál Jihostroj svůj domácí zápas 3:0 a s přehledem si vedl i ve druhém vzájemném duelu na palubovce Odoleny Vody – 3:1. Jednoznačný průběh měla také čtvrtfinálové série play-off, kde na sebe mužstva narazila naposledy. Jihostroj vyhrál všechny tři zápasy 3:0 a v nejkratším čase postoupil do semifinále vyřazovacích bojů.

Z tábora Jihostroje

Jihostroj doma neprohrává, ale naposledy měl ve Sportovní hale namále proti Brnu, když musel otáčet utkání z 0:2 na 3:2. V posledním kole už si ale tým trenéra Reného Dvořáka spravil chuť na palubovce Lvů Praha, které porazil 3:1. Při velké vyrovnanosti extraligy však musí Jihostroj získávat plný počet bodů v každém zápase, aby se udržel na prvním místě tabulky. Zatím se to Jihočechům daří, jelikož vládnou tabulce s 21 body, a navíc mají ještě zápas k dobru.

Českobudějovičtí sice mají doma stabilní výsledky, ale Odolena Voda má v této sezoně solidní výkonnost. Že Jihostroj nečeká snadné utkání potvrzuje i libero Martin Kryštof. „Bude to pro nás zase už několikátý zápas o první místo. Bude platit to samé, co pro každý předchozí zápas – kdo bude úspěšnější a lepší na servisu, ten bude úspěšnější,“ přidává svůj pohled. Utkání se bude hrát s míči Mikasa, jelikož Jihostroj už ve středu přivítá v rámci evropského Poháru CEV ruské Kemerovo.

Omezení počtu diváků

Od pátku vstoupilo v platnost nové nařízení vlády, které si týká i omezení počtu fanoušků na 1000. Vedení klubu chystá i další opatření. Vstup fanoušků na plochu již nebude možný a v provozu dočasně nebude ani dětský koutek. Diváci tak mohou sledovat utkání pouze z horních tribun. Pro všechny osoby v hale je povinností zakrývat si dýchací cesty respirátorem. Na toto opatření bude důsledně dohlížet pořadatelská služba.

Podmínky vstupu na utkání čtěte ZDE!

„Prosíme a vyzýváme naše fanoušky, aby byli zodpovědní, ohleduplní k sobě navzájem a dodržovali všechna opatření. Zejména, aby měli v hale po celou dobu nasazené respirátory, a mohli jsme tak minimalizovat šíření covidu-19. Účast diváků na dalších zápasech je už nyní nejistá a my jejich podporu v hledišti budeme s postupující sezonou potřebovat čím dál více. Myslím si, že s ohledem na to, co se opět začíná dít v nemocnicích, je tím nejmenším projevem společenské odpovědnosti každého z nás, nasadit si respirátor. Nic více, nic méně. Náš tým udělá maximum na hřišti, vy prosím zkuste udělat to samé v hledišti. Spoléháme na vás!“ vyzývá generální manažer Robert Mifka.

Komentovaný online přenos

Pokud nemůžete dorazit podpořit Jihostroj do Sportovní haly osobně, sledujte zápas v komentovaném přenosu na klubovém YouTube kanálu nebo na webu ČT sport a HbbTV. Utkáním bude provázet redaktor Deníku Kamil Jáša a speciálním hostem bude bývalý dlouholetý hráč Jihostroje Tomáš Fila.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze